Begivenhedskalender

Foregående måned Foregående dag Næste dag Næste måned
efter år efter måned efter uge I dag Søg Vælg ny måned
Koncert i Emdrup Kirke
Torsdag, 25. Januar 2018, 19:30
I Himmelen
 
Om programmet:

Der er elementer af Himmel i alle værkerne:

Griegs 4 salmer er hans sidste værk, og skrevet i en tid, hvor han var plaget af sygdom og længtes bort fra det jordiske liv. Der er tale om traditionelle, norske salmer, som Grieg med en moden komponists fremragende håndelag har givet forskellige iklædninger. Salmerne synges i øvrigt på dansk, da Norge - i hvert fald hvad angår kirkelige udgivelser - er dansk sprogområde i den aktuelle periode: Fra Tomissøn og Laurentii i 16. årh til Brorson (1694-1764)

Barbers Agnus Dei er komponistens egen omskrivning (1967) af hans berømte "Adagio for strygere". Denne er oprindelig en del af hans strygekvartet op. 11, og samme år arrangeret for større strygerbesætning (1936) Denne version var han så glad for, at han sendte den til Toscanini - som returnerede den uden kommentarer! I 1938 dirigerede Toscanini dog værkets uropførelse, og i dag er værket et af de bedst kendte klassiske værker overhovedet. Teksten er hentet fra nadverritualet, som i den danske folkekirke som regel er et ret afdæmpet ritual, men som egentlig er den kristne gudstjenestes absolutte højdepunkt - nemlig menneskets fysiske møde med det guddommelige.

Whitacres store Alleluia er en 9 min. lang komposition, som kun benytter ét ord (Alleluia) som tekst, med undtagelse af et kort "Amen" til sidst. Ordet er hebraisk, og kan oversættes til "pris Herren" Whitacre repræsenterer en stor fornyelse indenfor kormusik, og han har siden 1990'erne skrevet værk efter værk i en stil, som forener klassiske klange med både spændende cluster-effekter og - hist og her - et strejf af moderne musical-tonesprog. 

Esenvalds Long Road er koncertens eneste ikke-religiøse tekst, nemlig et fremragende kærlighedsdigt af lettiske Pauline Barda. Teksten er gengivet i programmet i fuld længde, og det er næsten synd at pege på en essens - men det kunne være: A long road to heaven's shining meadow - And never could I reach its end - But a longer road leads to your heart. Værket forener en blid og hymneagtig klang med et eksperimentielt og effektfuldt midterafsnit.
 
Og endelig: Ingen "I Himmelen"-koncert uden teksten In Paradisum, naturligvis. Denne tekst er ikke med i de store, traditionelle requier (Mozart, Verdi etc.) - men dukker op hos både Fauré og Duruflé-requierne, i en tid hvor det katolske dommedagsbillede viger pladsen for noget lysere forestillinger om evigheden. Teksten er ikke så udbredt i a cappella genren, men vi har fundet denne korte og enkle version af lettiske Rihards Dubra, født i 1964.
 
Torsten Mariegaard, dirigent
Sted Ved Vigen 7-9, 2400 København NV